Officiële WordPress handleiding voor beginners!

Een website beginnen wordt tegenwoordig steeds makkelijker. Zonder technische kennis en met de juiste handleiding kun je binnen een aantal uur jouw website online hebben staan. Bekijk nu deze volledige WordPress handleiding voor beginners.

Deze handleiding is geschreven voor de beginnende WordPress gebruikers. Heb je al ervaring in het gebruik van WordPress bekijk dan ook eens onze overige artikelen om bijvoorbeeld WordPress uit te breiden tot een webshop of alle SEO-factoren om jouw WordPress website hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen.

Ik ga tijdens de handleiding de volgende aspecten bespreken:

 1. Wat is WordPress?
 2. De geschiedenis van WordPress.
 3. Extra informatie over WordPress.
 4. De volledige installatie van WordPress via Installatron.
 5. De volledige installatie van WordPress via FTP.
 6. Bruikbare WordPress links voor jouw website!

1. Wat is WordPress?

WordPress is open source (gratis) weblog-software voor webmasters. Met behulp van de software kun je eenvoudig en snel een dynamische website opzetten. WordPress valt onder de GNU General Public License (GPL), dit houdt in dat je vrij bent om te doen met de software wat je zelf wil, waaronder het verbeteren, uitbreiden en corrigeren. Tegenwoordig willen steeds meer mensen een website opzetten, weblogs schieten als paddenstoelen uit de grond en met behulp van WordPress heb jij de ultieme mogelijkheid om jouw website eenvoudig online te zetten. WordPress is een contentmanagementsysteem, je kunt gemakkelijk content beheren, aanmaken en publiceren. Het systeem werkt met de programmeertaal PHP en vereist een MySQL-database.

2. De geschiedenis van WordPress.

WordPress is begonnen als een weblogsysteem die alleen op uitnodiging toegangkelijk was, je kon met behulp van de uitnodiging bij WordPress een blog hosten. Gebruikers van Flock (Browser) kregen allereerst een uitnodiging om een blog te starten, vanaf 2005 werd het voor iedereen mogelijk om een weblog te starten. Twee jaar later waren er al meer dan 200.000 weblogs geregistreerd. WordPress is begonnen als weblog platform en is uitgegroeid tot een volwaardig contentmanagementsysteem. Het is een uitgebreid cms met de eenvoud van een simpele blog.

3. Extra informatie over WordPress.

WordPress is eenvoudig te beheren en je kunt gemakkelijk auteurs rechten geven om artikelen te plaatsen. Dynamische websites worden beter gewaardeerd door de zoekmachines omdat deze websites vaker bijgewerkt worden met interessante content. Ook wordt je tegenwoordig niet meer beperkt tot een aantal thema’s en uitbreidingsmogelijkheden. Maar je hebt een zeer grote community die bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe thema’s en plug-ins. Zo kun je jouw website nog persoonlijker maken en nog interessanter voor je bezoekers.

4.De volledige installatie van WordPress via Installatron.

WordPress installeren is vrij eenvoudig en kan op verschillende manieren. Vooraf is het makkelijk om te weten hoe een website online getoond kan worden. Iedere website beschikt over een domeinnaam (.nl of .com etc) en over hosting. Hosting is het stukje ruimte op een server waar je jouw bestanden kunt opslaan. Iedere webserver beschikt over een ip-adres, omdat je ip-adressen lang niet zo goed kunt onthouden wordt het ip-adres omgezet naar een domeinnaam door middel van een DNS-server.

WordPress is een vrij geavanceerd systeem met meer dan duizend bestanden. De bestanden zijn nodig om het systeem volledig te laten draaien, tevens heb je een MySQL database nodig om je teksten in op te slaan. Ik laat straks zien hoe je de database apart kunt aanmaken zonder Installatron, maar eerst laat ik zien hoe gemakkelijk je WordPress installeert zonder Installatron.

A. Wat is Installatron?

Installatron wordt aangeboden door een aantal webhosters. Indien je jouw webhostinpakket afsluit bij een webhoster zoals Antagonist heb je de mogelijkheid om WordPress te installeren via Installatron. Installatron is een geautomatiseerd systeem waarmee je met een aantal klikken jouw volledige website kunt installeren. Je hoeft niet meer apart bestanden via de FTP naar de server te verplaatsen en je hoeft geen database meer aan te maken. Het enige wat je nog moet doen is het aanmaken van de gebruikersgegevens voor de beheerder.

B. Extra voordelen van Installatron.

Installatron maakt de installatie niet alleen veel eenvoudiger, maar het geeft je ook de mogelijkheid om automatisch je systeem te updaten en je kunt automatische back-ups maken via Installatron.

C. Hoe installeer ik WordPress met behulp van Installatron.

 • Allereerst is het de bedoeling dat je een domeinnaam afsluit via een webhoster die Installatron aanbiedt, ik raad WordPress bij Antagonist hiervoor aan. Wanneer je eenmaal een domeinnaam en webhosting hebt aangeschaft (v.a 34,95 p/j) is het belangrijk dat je inlogt op de webserver. Dit kan met behulp van DirectAdmin!
 • Wanneer je met jouw gegevens hebt ingelogd (De inloggegevens kun je aanmaken in ‘Mijn Antagonist’), hierna zie je onderstaande screenshot:

Installatron

 

 • Je kunt nu op icoon van WordPress klikken. Klik nu op de button: “Install this application”, zie onderstaande screenshot:

Install this application

 • Nu zie je scherm waar je een aantal dingen kunt invullen/veranderen, Ik neem alle onderdelen even door:

  Domain: Hier vul je het hoofddomein waar WordPress op geinstalleerd moet worden. (Je hebt tevens de mogelijkheid om te kiezen voor een subdomein)

  Directory: Wil je bijvoorbeeld jouw webshop uitbreiden met een (aparte) blog, dan is het belangrijk dat je hier de url invult waar je WordPress geïnstalleerd moet worden. (Bijv: http://www.jouwwebsite.nl/blog) Indien je graag wil dat WordPress geïnstalleerd wordt op het hoofddomein dan hoef je hier niks in te vullen.

  Version & Language: Het is belangrijk dat je de allerlaatste versie aanvinkt (automatisch ingesteld) en je kunt kiezen in welke taal je WordPress wilt installeren. Het scheelt je alweer een hoop werk indien je hier direct Nederlands selecteert.

  Automatic Update: Kies hier je favoriete instelling. Het scheelt je een hoop werk indien je automatisch je systeem laat updaten. Ook is het maken van back-ups zeker aan te raden. Je wordt via de e-mail op de hoogte gebracht indien je website automatisch ge-update is naar een nieuwe versie.

  WordPress Plugin Automatic Update: Je kunt los instellen of je ook automatisch de plug-ins wilt updaten naar een nieuwe versie. Je kunt wel problemen ondervinden indien je veel plug-ins gebruikt die samenwerken en de ene versie is (nog) niet compatible met de andere versie.

  WordPress Theme Automatich Update: Voor deze functionaliteit geld in principe hetzelfde als de automatische updates voor de plug-in. Wil je niet automatisch de plug-ins en thema’s updaten dan kun je dit nog altijd handmatig doen indien nodig via de back-end van je WordPress-website.

  Aanmaken beheerder: Om je website te beheren heb je een account nodig, deze gegevens moet je goed bewaren.

  Multi-site: Wil je later gebruik maken van meerdere WordPress-websites met een enkele WordPress-installatie? Dan kun je gebruik maken van deze functionaliteit. Vink deze functionaliteit alleen aan als je weet waar je mee bezig bent! Standaard staat deze functie uit.

  Limit Login Attemps: Het is aanbevolen om deze standaard aan te vinken, zo voorkom je brute force attacks.

  Advanced Management Settings: Mag je op automatisch laten staan.

 • Eenmaal alle stappen ingevuld dan kun je op “Install” klikken.

Installatie WordPress

 • Gefeliciteerd, je hebt zojuist succesvol WordPress geinstalleerd met behulp van Installatron. Je kunt nu inloggen op je website met de aangemaakte account. Ga naar: http://www.jouwwebsite.nl/wp-admin

 

De volledige installatie van WordPress via FTP

WordPress installeren via Installatron is eenvoudig, snel en je hebt geen technische kennis meer nodig. Toch kun je ervoor kiezen om WordPress te installeren door gebruik te maken van een FTP-server.

Voordat we WordPress online gaan zetten via de FTP is het belangrijk dat je weet wat FTP precies betekent.
FTP staat voor File Transfer Protocol. Wil je op deze manier jouw website online zetten dan heb je een aantal eigenschappen nodig. Een FTP-server, een FTP-client en een gebruikersaccount. Een WordPress-website vereist ook een MySQL-database. De database werd bij Installatron automatisch aangemaakt zonder dat je dit in de gaten had, maar nu moeten we de database handmatig aanmaken en de koppeling/account nog aanmaken om de website te verbinden met de database. Voordat we beginnen is het belangrijk dat je weet wat je allemaal nodig hebt.

 1. FTP-account
 2. (Gratis) Software om bestanden naar de fileserver te verplaatsen
 3. MySQL-database
 4. MySQL-account
 5. WordPress bestanden

A. Hoe maak ik een FTP-account aan via Direct Admin?

In hoofdstuk 4.C heb ik je laten zien hoe je in de Direct Admin omgeving komt. Binnen de Direct Admin omgeving zie je een kopje staan “FTP Management”. (Zie onderstaande screenshot)

FTP Management

 

Hierna klik je op “FTP Account aanmaken” of “Create FTP account”. Je kunt nu een account aanmaken. Let op! Je bent straks de volgende gegevens nodig:

FTP-serveradres: ftp.jouwdomeinnaam.nl
FTP-gebruikersnaam: jouwnaam@jouwdomeinnaam.nl (Zojuist aangemaakt)
Wachtwoord: jouwwachtwoord (Zojuist aangemaakt)

Omdat we nu nog in Direct Admin zitten kunnen we direct vast een database aanmaken en de gegevens om verbinding te maken met de database.

B. Hoe maak ik een MySQL-database en account via Direct Admin?

Zonder een MySQL-database kun je WordPress niet online zetten. De database slaat al jouw content/gegevens etc op. Iedere keer als iemand een pagina probeert te bekijken wordt er een connectie met de database gemaakt en met de desbetreffende tabel waar jouw data in opgeslagen staat. Het enige wat jij moet doen is het aanmaken van een database en het aanmaken van een database-account, zodat je een connectie kunt maken met de database. Tijdens de WordPress-installatie laat ik je zien wanneer je deze gegevens moet gebruiken.

De database kun je aanmaken via Direct Admin. Klik op MySQL Management: (Zie onderstaande screenshot)

MySQL database Direct Admin

 

Hierna klik je op: “Create New Database”, zie onderstaande screenshot:

Database aanmaken

Je kunt nu een aantal eigenschappen aanmaken, waaronder een “Database naam”, “Database gebruikersnaam” en een “Wachtwoord”. Het is belangrijk dat je deze gegevens noteert want je hebt ze later weer nodig.

We zijn nu al een heel eind op weg! We hebben de FTP-gegevens aangemaakt en de database en de database-gegevens. De volgende stap is het verkrijgen van een FTP-client.

Welke software gebruik ik als FTP-client?

Voor het uploaden van bestanden naar de server is het aan te raden om gebruik te maken van de FileZilla-client. De FileZilla kun je gratis via deze pagina downloaden: Klik hier. Wanneer je FileZilla eenmaal gedownload en geïnstalleerd hebt zie je het volgende scherm:

FileZilla

 

Linksboven zie je een icoon van de “Site Manager”. Open de Site Manager, maak een nieuwe site aan en vul hier de FTP-gegevens in. (Die je zojuist hebt aangemaakt) Wanneer je de juiste gegevens gebruikt dan zul je zien dat je inlogt op de file server. Klik op het mapje “Public HTML”. Je zit nu in de omgeving van de website, hier moet je website komen te staan. De volgende stap is het slepen van de WordPress-bestanden naar de “Public Html” map. Je kunt de WordPress-bestanden hier downloaden.

C.Installatie en configuratie van WordPress.

Wanneer je alle gegevens hebt  aangemaakt en de WordPress-bestanden hebt geupload via de FTP, kun je beginnen met het installeren en het configureren van je website. De installatie begint direct wanneer je naar je url gaat. Er worden een aantal belangrijke gegevens gevraagd, waaronder het aanmaken van een admin-account en het aanmaken de connectie met de database. Vul de gegevens in en je kunt direct met jouw website aan de slag via http://www.jouwwebsite.nl/wp-admin.

– De 10 belangrijkste plug-ins voor jouw WordPress-website!

– Belangrijke SEO-tips voor WordPress!

Heb je vragen over jouw WordPress-installatie? Laat dan een reactie achter! Wil je meer leren over het contentmanagementsysteem van joomla? Bekijk dan de handleiding voor Joomla.

Niels Vos

Niels is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Tevens adviseert hij ondernemers op het gebied van online marketing. Oprichter van Webdesign-Twente en optimalisator bij webhoster Antagonist B.V.

More Posts - Website - LinkedIn - Google Plus