Officiële Joomla handleiding voor beginners!

Joomla is samen met WordPress en Drupal één van de bekendste content management systemen van deze tijd. Je ziet dat veel beginnende webmasters kiezen voor de simpliciteit van een WordPress-website. Toch hebben webmasters veel minder beperkingen wanneer men kiest voor een Joomla- of Drupal-installatie.

WordPress is begonnen als blogplatform en het content management systeem heeft de simpliciteit behouden van een blogplatform. Je kunt pagina’s aanmaken, nieuwsberichten plaatsen en plug-ins installeren om jouw website extra functionaliteit mee te geven. Het mooie van Drupal en Joomla is dat de geïnstalleerde plug-ins allemaal met elkaar geïntegreerd kunnen worden. Men maakt vaak de vergelijking tussen “Lego Duplo“, “Lego” & “Technisch Lego“. De mogelijkheden zijn eindeloos.

  1. Wat is Joomla en wat is het verschil met WordPress & Drupal?
  2. De geschiedenis van Joomla.
  3. De volledige installatie van Joomla met behulp van Installatron.
  4. Handleiding Joomla installeren via FTP.
  5. Nuttige Joomla links voor jouw website!

Wat is Joomla en wat is het verschil met WordPress & Drupal?

Joomla is ontwikkeld als een content management systeem en laat webmasters toe om eenvoudig content te plaatsen op zijn/haar website. (Dynamische website) Je hebt zelf de mogelijkheid om de functionaliteit uit te breiden met behulp van diverse extensies. Tevens heb je de keuze uit diverse gratis & betaalde templates. Wil je graag weten waar je Joomla-extensies en Joomla-templates kunt downloaden? Bekijk dan de officiële community!

Drupal WordPress Joomla

Joomla vs WordPress vs Drupal! Wat moet ik kiezen?

Het verschil tussen de drie content management systemen lijkt in principe mee te vallen. De opbouw qua code is totaal verschillend, de interface is anders, maar toch beschikken alle 3 de systemen over dezelfde eigenschappen. Er zit wel verschil in de simpliciteit van de gebruikersinterface, de installatie van WordPress & Drupal is anders en tevens is het systeem van Drupal en Joomla een stuk complexer op het gebied van plug-ins. WordPress kun je zonder ook maar enige (technische) kennis opzetten, voor Joomla en Drupal ligt de leercurve iets hoger, maar de mogelijkheden bij deze systemen zijn ook eindeloos.

De geschiedenis van Joomla

Joomla is het eerste open source systeem wat is uitgebracht op het interweb. De naam waaronder het systeem werd uitgebracht was “Mambo“. Joomla werkt net zoals WordPress en Drupal met PHP en MySQL. De naam Joomla is tot stand gekomen door het Swahili-woord: “Jumla”. Het woord betekent ‘Als een geheel’. Ook Joomla is vrijgegeven door de GNU (GPL) General Public License. Mambo was vroeger het handelsmerk van de Australische Miro Corporatie. Door een conflict in 2005 tussen de eigenaar en het ontwikkelteam is er besloten om elkaars wegen te scheiden. Het ontwikkelteam is verdergegaan onder de naam OpenSourceMatters. Via deze website is de gehele community achter ‘Mambo’ ingelicht over de stand van zaken. Andrew Eddy publiceerde een open brief over de stand van zaken via OpenSouceMatters, wat er hierna gebeurde had niemand verwacht. Mensen gingen zich massaal aanmelden bij het nieuwe forum van OpenSourceMatters. Een nieuwe generatie was ontstaan en ‘Mambo’ groeide uit tot ‘Joomla’.

De volledige installatie van Joomla met behulp van Installatron.

Joomla installeren is niet moeilijk. De standaard methode is het aanmaken van een MySQL-database, gebruik maken van de FTP en de installatie starten. Toch is dit voor veel mensen nog een sleur of technisch iets te lastig, daarom bieden sommige webhosters (Antagonist B.V.) jouw de mogelijkheid om Joomla te installeren met behulp van een aantal klikken. Wil je meer weten? Lees dan verder!


A. Wat is Installatron?

Installatron is een geautomatiseerd proces voor het installeren van software op jouw webhost-pakket. Het klinkt misschien lastig, maar het is heel eenvoudig. Direct een volledige basis-installatie van Joomla installeren met behulp van een aantal klikken, even een beheeraccount aanmaken en je kunt direct aan de slag!

B. Voordelen van Installatron?

Installatron biedt een aantal belangrijke voordelen. Voor de gevorderde webmasters scheelt de installatie veel tijd en tevens heb je de mogelijkheid om automatische updates & automatische back-ups in te schakelen. Voor de beginnende webmaster hoef je niet meer handmatig een account aan te maken voor je FTP-client, je software handmatig te uploaden en handmatig een database aanmaken met accountgegevens. Al deze handelingen worden automatisch en binnen een aantal seconden uitgevoerd door Installatron.

C. Hoe installeer ik Joomla via Installatron?

De allereerste vraag die je jezelf waarschijnlijk zult stellen is: “Waar vind ik Installatron?”. Indien je jouw webhosting hebt afgesloten bij Antagonist kun je Installatron vinden wanneer je inlogt in Direct Admin. Direct Admin is een interface waarmee je diverse gerelateerde zaken voor jouw webhosting-pakket kunt instellen. Waaronder het aanmaken van een FTP-account, het instellen van je e-mailaccounts of het instellen van je spamfilter. Wanneer je eenmaal in de Direct Admin omgeving bent ingelogd dan scroll je helemaal naar beneden. Hier vindt je verschillende applicaties die je kunt installeren met behulp van Installatron. (Zie onderstaande screenshot)

Installatron Direct Admin

 Hierna kies je voor het icoon van Joomla. Staat het icoon er niet tussen klik dan op “View more“. Wanneer je op het icoon hebt geklikt zie je onderstaande screenshot. Rechtsbovenin klik je op ‘Install this application‘.

Installatie Joomla installatron

Je ziet nu een scherm waarin je een aantal mogelijkheden kunt wijzigen. Het belangrijkste is dat je Joomla op je hoofddomein installeert. (Tenzij je het in een mapje wilt installeren) Je automatische back-ups aanzet en veelal update men automatisch het systeem. Hierna kun je de installatieprocedure voltooien. Gefeliciteerd! Je Joomla-website is klaar voor gebruik en je kunt inloggen in de back-end van je website via: jouwdomeinnaam.nl/administrator


Handleiding Joomla installeren via FTP.

De standaard methode om Joomla te installeren is het gebruik maken van FTP en Direct Admin. Je hebt Direct Admin nodig om een MySQL-database aan te maken, een MySQL-account en een FTP-account. Hierna kun je het config-bestand instellen, files uploaden en de installatieprocedure van Joomla volgen. Wat heb je nodig voor een succesvolle Joomla-installatie?

  • FTP-gegevens + FTP-software
  • Database + databasegegevens
  • Joomla-bestanden

A. Aanmaken van een FTP-account via Direct Admin.

Eenmaal ingelogd in Direct Admin is het vrij eenvoudig om een FTP-account aan te maken. Bovenaan in Direct Admin vind je een kopje genaamd ‘FTP Management’. (Zie onderstaande screenshot) Hier heb je de mogelijkheid om een accountnaam en een wachtwoord aan te maken. Let op! Bewaar deze gegevens goed want je hebt ze later nodig. Uiteindelijk heb je straks de volgende gegevens nodig: “FTP-server adres”, “FTP-gebruikersnaam”, “FTP-wachtwoord”. Het adres van de server hoef je niet aan te maken, dit is ftp.jouwdomeinnaam.nl.

FTP Management

B. MySQL-database & account aanmaken via Direct Admin.

Op dezelfde manier zoals je een FTP-account hebt aangemaakt kun je een MySQL-database en MySQL-account aanmaken. Zoek binnen Direct Admin naar het kopje ‘MySQL Management’. (Zie bovenstaande screenshot)

C. Joomla installeren en configureren.

We hebben nu de gegevens aangemaakt. De eerstvolgende stap is het downloaden van FTP-software, zodat je de bestanden van Joomla kunt uploaden naar de server. Hiervoor gebruik ik FileZilla. Je kunt FileZilla hier downloaden. Wanneer je FileZilla geinstalleerd hebt dan zie je het volgende scherm wanneer je de applicatie opent:

FileZilla
Bovenaan heb je de mogelijkheid om de FTP-gegevens: host/username/password in te vullen.
Deze gegevens heb je zojuist aangemaakt via Direct Admin.

Hierna klik je op de map “Public HTML”. In deze map bevinden zich alle bestanden die online getoond moeten worden. Hier gaan we dus alle bestanden van Joomla uploaden. De Joomla-bestanden kun je hier downloaden.

Binnenkort meer…

Nuttige Joomla links voor jouw website!.

Niels Vos

Niels is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Tevens adviseert hij ondernemers op het gebied van online marketing. Oprichter van Webdesign-Twente en optimalisator bij webhoster Antagonist B.V.

More Posts - Website - LinkedIn - Google Plus