Officiële Magento handleiding voor beginners!

Een webshop oprichten wordt tegenwoordig steeds makkelijker. Zelfs zonder technische kennis kun je een webshop starten. Er bestaan diverse open source aanbieders van webwinkelsoftware. De bekendste systemen zijn: Magento, PrestaShop, OpenCart & WooCommerce. Waarom zou ik voor Magento kiezen?

Iedere software heeft zijn voor- en nadelen. Je ziet vaak dat mensen met al een bestaande WordPress-website kiezen voor een WooCommerce-webwinkel. Mensen die alleen en eenvoudig een webshop willen oprichten kiezen veelal voor OpenCart of PrestaShop en de specialisten kiezen toch vaker voor Magento. Magento is een geavanceerd systeem en wordt veelal gebruikt door de grotere/serieuse spelers. Het systeem is vrij zwaar en verwacht veel van je webhosting. Tevens is de leercurve vrij hoog en is het voor niet-technische mensen een vrij lastig systeem om te configureren en mee te werken.
Maar waarom zou ik voor Magento kiezen als het systeem veel lastiger is? Het systeem is veel uitgebreider, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook ziet de stijl/opbouw van de webshop er zeer professioneel uit.Magento

 1. Wat is Magento en informatie over de geschiedenis van Magento.
 2. Voor- en nadelen van Magento ten opzichte van open source webwinkelsoftware.
 3. Installatie van Magento voor beginners.
  1. De juiste webhosting kiezen voor jouw webwinkel.
  2. Benodigheden voor de installatie van Magento.
  3. Realisatie MySQL-database en uploaden Magento-bestanden.
  4. Configuratie en installatie van Magento.
 4. Nuttige links voor jouw Magento-shop.

Wat is Magento en informatie over de geschiedenis van Magento.

Magento is een open source e-commerce software. De software is ontwikkeld door Varien Inc in samenwerking met vrijwilligers. Magento is gelanceerd in 2007 onder de naam Bento en is sindsdien één van de bekendste webwinkelsoftware. Het bedrijf is voor een groot gedeelte overgenomen door eBay. Tegenwoordig is eBay de volledige eigenaar van het systeem.

Volgens een onderzoek van aheadWorks in 2014, bestaat meer dan 30% van alle webshops online uit een Magento-installatie. Het systeem is populair, het ziet er professioneel uit en het systeem is zeer geavanceerd en beschikt over veel mogelijkheden.

Het systeem maakt gebruik van MySQL & PHP en tevens zijn onderdelen van het Zend-Framework in de webwinkel verwerkt. De architectuur van de software is volledig in OOP en MVC.

Voor- en nadelen van Magento ten opzichte van open source webwinkelsoftware.

Ieder webwinkelsoftware beschikt over voor- en nadelen. Niet voor iedereen is een systeem zoals Magento geschikt. Kies je voor simpliciteit dan kun je beter kiezen voor een systeem zoals OpenCart of PrestaShop. Wil je bijvoorbeeld je bedrijfswebsite combineren met een webshop dan kun je het best kiezen voor een combinatie van WordPress met WooCommerce. Ook Magento heeft een aantal nadelen. Voor de ene is het nadeel misschien een voordeel. Hieronder heb ik een lijst gemaakt van de meest voorkomende nadelen van Magento:

 • Snelheidsverlies door de omvang van het pakket. (Snellere, duurdere hosting nodig)
 • Het updaten van Magento wil nog wel eens misgaan.
 • Veel tijd nodig voor het onderhoud, vaak meegemaakt dat problemen uit het niets ontstaan en ook weer uit het niets verdwijnen. Nu is dat in principe geen probleem, maar als ontwikkelaar wil je wel graag weten waarom iets fout gaat.
 • Ingewikkeld door extreem veel mogelijkheden. Veelal wil je zoveel mogelijk met je systeem kunnen, maar het kan het ook te complex maken. Je kunt vooral denken aan het wijzigen van Amerikaanse naar Nederlandse belastingregels.
 • De zoekfunctie laat nog wel eens te wensen over…

Installatie van Magento voor beginners

Alle stappen voor een normale basis-installatie van Magento worden hieronder uitgelegd. Wil je meer leren over het configureren/inrichten van Magento bekijk dan de nuttige links.

A. De juiste webhosting kiezen voor jouw webwinkel.

Het nadeel van de Magento ten opzichte van de andere software is dat het systeem veel meer vereist van de back bone. Shared webhosters raden het vaak af om een Magento-installatie te draaien. Je kunt natuurlijk overwegen om een dedicated server aan te vragen of bijvoorbeeld een managed VPS. Je staat niet meer met andere websites op een server en je websites zal altijd snel zijn. Het enige nadeel is dat er voor een managed VPS technische kennis is vereist. Tevens is een VPS veel duurder in de maand dan een gewoon shared webhosting-pakket.

B. Benodigheden voor de installatie van Magento.

In principe maakt het niet uit welke installatie je uitvoert, je hebt zonder Installatron altijd drie onderdelen nodig:

 1. FTP-client/server
 2. Database & database-account
 3. Magento-bestanden

Realisatie MySQL-database en uploaden Magento-bestanden.

Binnenkort meer info….

Niels Vos

Niels is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Tevens adviseert hij ondernemers op het gebied van online marketing. Oprichter van Webdesign-Twente en optimalisator bij webhoster Antagonist B.V.

More Posts - Website - LinkedIn - Google Plus