Meet je website snelheid met deze tools!

De snelheid van je website wordt steeds belangrijker, niet alleen voor het gebruikersgemak maar de snelheid telt ook mee als factor voor de zoekmachine resultaten. Tevens is het belangrijk dat je website op alle apparaten snel is.

Welke factoren hebben een invloed op de snelheid van mijn website?

De webhoster
Je website kan op verschillende manieren langzaam worden. Gewoonlijk begint het bij je webhoster. Ik neem aan dat je gebruik maakt van shared webhosting. Doordat je gebruik maakt van shared webhosting kan het voorkomen dat je website langzaam wordt door overbelasting op een server. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld dat je ziet dat er honderden websites op een enkele server opgeslagen worden. Indien een enkele website hinder ondervind of veel verkeer krijgt dan kunnen jouw website prestaties ook afnemen.

Overmatig gebruik van grote afbeeldingen.
Achtergronden en het gebruik van grote afbeeldingen kan ervoor zorgen dat je website traag wordt. Probeer dus afbeeldingen te verkleinen of te vermijden en maak meer gebruik van code.

Aanroepen van overbodige bestanden en veel bestanden.
Hoe meer andere bestanden je aanroept via jedes te langzamer jouw website wordt, ook is netjes scripten de basis voor een snelle website. Je ziet soms mensen extra .css-bestanden aanmaken voor diverse apparaten. Toch is het aan te raden om deze code gewoon netjes te sorteren in een enkele .css-file.

Tools om de snelheid van je website te meten

Pingdom
Pingdom is een gratis en eenvoudige tool waarmee je direct een duidelijk inzicht krijgt van de laadsnelheid van jouw website. De tool geeft ook precies aan welke bestanden/foto’s lang aan het laden zijn. Zo kun je jouw website heel specifiek optimaliseren.

Let op! Voordat je op “Test Now” drukt is het belangrijk dat je de juiste locatie instelt waar je vandaan wilt testen. Aangezien je jouw website op het Nederlandse publiek richt vink je hier Amsterdam aan.

Pingdom

Google Page Speed Insights
Google Page Speed Insights is mijn favoriete analyse tool. Allerlei verschillende aspecten worden geanalyseerd. Google PageSpeed is gratis en geeft je ook nog eens de mogelijkheid om jouw website te optimaliseren voor de mobiel en voor een desktop.

De tool zet ook precies heel duidelijk alle punten voor jouw op een rijtje waar je aan moet werken of welke perfect geoptimaliseerd zijn.

Je kunt de tool via hier bereiken.

Google PageSpeed

Niels Vos

Niels is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Tevens adviseert hij ondernemers op het gebied van online marketing. Oprichter van Webdesign-Twente en optimalisator bij webhoster Antagonist B.V.

More Posts - Website - LinkedIn - Google Plus