Google Analytics tutorial voor beginners!

Je bent druk bezig met het uitbreiden van je website, maar hebt niet de mogelijkheid om te bekijken hoeveel bezoekers nou daadwerkelijk jouw pagina’s bereiken? Maak gebruik van Google Analytics! Google Analytics geeft je de mogelijkheid om uitgebreide rapporten te maken, tevens is de implementatie zeer eenvoudig.

Hoe krijg ik Google Analytics in mijn website?

Google Analytics wordt geinstalleerd door gebruik te maken van een stukje code en deze te implementeren in de <head> van je website. Veelal komt het voor dat jouw website gebruik maakt van een index.php met hierin een header.php / content.php / footer.php. Alle implementaties in de header worden op deze manier automatisch doorgevoerd over alle pagina’s van je website. Contentmanagementsystemen zoals WordPress en Drupal maken gebruik van deze methode.

Is jouw website statisch of beschikt deze niet over een include(‘header.php’) zorg dan dat je de broncode van Google Analytics kopieert in al jouw pagina’s, anders worden niet alle pagina’s getrackt.

Maak een (gratis) account aan binnen Google Analytics

Je kunt een gratis Google-account aanmaken via https://www.google.nl/analytics/. Het is overigens mogelijk om meerdere websites aan een enkele account toe te voegen. Hierdoor heb je meer overzicht en kun je gemakkelijk de statistieken van meerdere websites bekijken. Ook kun je de websites onder een enkele account toevoegen bij ‘Google Webmastertools’.

Hoe voeg ik een website toe aan Google Analytics

Het kan overigens zo zijn dat je direct een website moet toevoegen, ik laat zien hoe je normaal een extra account kunt toevoegen. Na het inloggen via https://www.google.nl/analytics/ kun je in de hoofdnavigatie op ‘Beheerder’ klikken. Hierna klik je op de linkerkolom op de website en klik je op ‘Nieuw account aanmaken’.

Account aanmaken

Hierna krijg je de mogelijkheid om verschillende onderdelen in te vullen, waaronder de naam, url, branchecategorie en tijdzone.

Gegevens Analytics
Hierna kun je onderaan de trackingID ophalen. Deze code plak je in de header.php, zoals net al is besproken. Hierna kun je de statistieken de eerstvolgende dag bekijken.

Niels Vos

Niels is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Tevens adviseert hij ondernemers op het gebied van online marketing. Oprichter van Webdesign-Twente en optimalisator bij webhoster Antagonist B.V.

More Posts - Website - LinkedIn - Google Plus