Bedrijfsproces optimaal inrichten met de juiste omsnoeringsmachines

Het omsnoeren van dozen en andere verpakkingen kan tijdrovend zijn en grote invloed hebben op het schadevrij transporteren en opslaan van nieuwe goederen. Door het uitkiezen van de juiste omsnoerings methodes en -machines kan het bedrijfsproces direct verbeterd worden. Daarom is het kiezen van de juiste omsnoeringsmachine belangrijk voor een goed verpakkingsproces.

Waarop letten bij het aanschaffen van een omsnoeringsmachine

In eerste instantie is het belangrijk om te weten hoeveel pakketten of pallets er per dag omsnoerd worden. Kijk naar de drukste dagen en piekuren om vast te stellen welke capaciteit wenselijk is voor de omsnoeringsmachine. Meet ook hoeveel tijd het kost voor een werknemer om iets te omsnoeren. Sommige omsnoeringsmachines kunnen makkelijk 60 omsnoeringen per minuut maken dus kan er veel tijdwinst geboekt worden.

Het aantal pakketten dat omsnoerd moet worden houdt dus niet altijd direct verband met de benodigde capaciteit. Er zijn volautomatische omsnoeringsmachine die de hele dag door op een laag tempo kunnen omsnoeren maar ook semi-automatische machines die op een hoog tempo kunnen omsnoeren.

Als er weinig pakketten omsnoerd worden is het mogelijk om voor bijvoorbeeld een handspanner of zegeltang te kiezen. Is het extra belangrijk dat pakketten heelhuids vervoerd worden, dan is het achtzaam om ook lagere volumes te omsnoeren met een automatische of semi-automatische omsnoeringsmachine te verwerken.

Omsnoeringsmachines kunnen multifunctioneel zijn met functies als ‘dozen dichtvouwen’ of ‘tapen van plakband’. Bereken dus niet alleen het aantal pakketten die omsnoerd moeten worden maar bekijk het gehele proces van verpakken. Kijk goed waar in het bedrijfsproces er wordt omsnoerd en welke handelingen er vooraf aan gaan.

Vervolgens is het belangrijk om de verschillende groottes van de te omsnoeren pakketten in kaart te brengen. Zijn er een beperkt aantal grote of kleine maten die sterk afwijken van de standaardmaten bereken dan speciaal hiervoor welke omsnoerings-methodes het makkelijkst zijn. Niet alle omsnoeringsmachines zijn multifunctioneel en kunnen alle maten bedienen. Er zijn steeds meer mogelijkheden om een omsnoeringsmachine te integreren in het bedrijfsproces dankzij de technologische vooruitgang. Win daarom zo veel mogelijk informatie in door het bezoeken van leveranciers, vakbeurzen en bekijken van filmpjes van de verschillende machines.